Poctivá koprová omáčka se smetanou a hovězím masem

Poctivá koprová omáčka se smetanou a hovězím masem
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    3 hod
  • Porce
    8
  • Celkový čas
    3 hod 20 min

Poctivá koprová omáčka se smetanou a hovězím masem

Klasická poctivá koprová omáčka se smetanou známá také jako koprovka je druh typické české omáčky, která se podává nejčastěji s hovězím masem a vejcem. Základem je smetana a kopr a jako příloha se nejvíce hodí brambory nebo kynutý houskový knedlík.

Suroviny k přípravě poctivé koprové omáčky se smetanou

Suroviny na hovězí maso a vývar:
  • 800 g hovězí maso (loupaná plec, falešná svíčková…)
  • 2 litry vody
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g kořenová petržel
  • 1 bílá cibule
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl & pepř
Suroviny na poctivou koprovku:
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce mouky
  • 3 lžíce másla
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • sůl
  • cukr
  • ocet

Poctivá koprová omáčka se smetanou a hovězím postup přípravy

  1. Hovězí maso v hrnci ponořte do vody a přiveďte k varu. Na mírném plameni nechte maso táhnout zhruba hodinu a nakonec odeberte z hrnce nečistoty. Po hodince vaření přidejte zbylé suroviny na hovězí maso a vývar. Takto vše vařte opět na mírném plameni zhruba 2-3 hodiny do úplného změknutí masa. Vývar slijte, kořenovou zeleninu vyhoďte a maso vraťte do vývaru a udržujte teplé mezitím co budete připravovat omáčku.
  2. V hrnci si rozehřejte máslo, přidejte 3 lžíce mouky a na mírném plameni za stálého míchání vytvořte jíšku. Pozor jíška musí zůstat světlá! Jíšku zalijte vývarem z masa a rozšlehejte metličkou. Do hrnce nyní přidejte svázané stonky kopru a vařte zhruba 20 minut do zhoustnutí.
  3. Stonky kopru vyjměte a vmíchejte smetanu. Omáčku dochuťte cukrem, octem a solí. Ideálně když bude omáčka více sladkokyselá. Pokud je omáčka příliš řídká, tak ji ještě povařte a nechte odpařit přebytečnou vodu.
  4. Nakonec nasekejte čerstvý kopr a vmíchejte ho do omáčky.

Tip: koprovou omáčku servírujte se zastřeným vejcem a naším kynutým knedlíkem

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Ilča

      božská je

      • Jana

        také mi chutnala

    • Lenka

      Vynikajuca!

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.