-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření3 hod
-
Porce8
-
Celkový čas3 hod 20 min
Poctivá koprová omáčka se smetanou a hovězím masem
Klasická poctivá koprová omáčka se smetanou známá také jako koprovka je druh typické české omáčky, která se podává nejčastěji s hovězím masem a vejcem. Základem je smetana a kopr a jako příloha se nejvíce hodí brambory nebo kynutý houskový knedlík.
Suroviny k přípravě poctivé koprové omáčky se smetanou
Suroviny na hovězí maso a vývar:
- 800 g hovězí maso (loupaná plec, falešná svíčková…)
- 2 litry vody
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g kořenová petržel
- 1 bílá cibule
- bobkový list
- nové koření
- sůl & pepř
Suroviny na poctivou koprovku:
- 1 litr hovězího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce mouky
- 3 lžíce másla
- 1 svazek čerstvého kopru
- sůl
- cukr
- ocet
Poctivá koprová omáčka se smetanou a hovězím postup přípravy
- Hovězí maso v hrnci ponořte do vody a přiveďte k varu. Na mírném plameni nechte maso táhnout zhruba hodinu a nakonec odeberte z hrnce nečistoty. Po hodince vaření přidejte zbylé suroviny na hovězí maso a vývar. Takto vše vařte opět na mírném plameni zhruba 2-3 hodiny do úplného změknutí masa. Vývar slijte, kořenovou zeleninu vyhoďte a maso vraťte do vývaru a udržujte teplé mezitím co budete připravovat omáčku.
- V hrnci si rozehřejte máslo, přidejte 3 lžíce mouky a na mírném plameni za stálého míchání vytvořte jíšku. Pozor jíška musí zůstat světlá! Jíšku zalijte vývarem z masa a rozšlehejte metličkou. Do hrnce nyní přidejte svázané stonky kopru a vařte zhruba 20 minut do zhoustnutí.
- Stonky kopru vyjměte a vmíchejte smetanu. Omáčku dochuťte cukrem, octem a solí. Ideálně když bude omáčka více sladkokyselá. Pokud je omáčka příliš řídká, tak ji ještě povařte a nechte odpařit přebytečnou vodu.
- Nakonec nasekejte čerstvý kopr a vmíchejte ho do omáčky.
Tip: koprovou omáčku servírujte se zastřeným vejcem a naším kynutým knedlíkem
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews